Reglerna i MMA

Okategoriserade 12 februari 2013 | 0 Comments

MMA står ju för Mixed Martial Arta, vilket är en kampsport fylld med slag, kast och sparkar. Det kan låta väldigt tufft, men självklart finns det regler för saker som man inte får göra under en match i sporten som har en inriktning på fullkontakt. Med detta menas att man inte bara räknar poäng under matchen utan även tillåts använda sin maximala kraft för att ge sin motståndare knockdowns och knockouts.

Man brukar säga att i MMA finns det inte regler för hur man ska bete sig, utan regler kring hur man inte får göra i ringen:
– Man får inte nypas, bitas, klösas, sparka eller slå mot skrevet eller peta i ögonen på sina motståndare.
– Man får inte tillämpa olika redskap eller verktyg i ringen.
– En match kan avgöras genom antingen submission (en av deltagarna ger upp), Domarutslag (domarna avgör matchens utfall när den är slut), knockout (en deltagare blir slagen så att denne inte kan fortsätta) eller teknisk knockout (matchen avbryts på grund av att domaren bryter matchen, man ringer efter läkare eller att tränaren bryter – samtliga alternativ på grund av att man anser att en av deltagarna inte längre kan delta).
– Det finns ett visst antal tidsbegränsade ronder som matchen består av och man kan inte överskrida dessa.

Någon som blev sugen på att prova lite MMA? Det finns idag flera olika föreningar som man kan gå med i om man vill prova på sporten.

Leave a Reply