Andra kampsporter

Okategoriserade 17 juni 2014 | 0 Comments

MMA räknas som en kampsport och dessa finns det en mängd andra utav. Här nedanför introducerar vi dig i några av de övriga relativt kända kampsporterna som finns att välja mellan.

Judo
Judo är en japansk kampsport som funnits sedan slutet av 1800-talet. Målet är att besegra sin motståndare genom att kasta och/eller utföra en fasthållning, ett halslås eller ett armlås. Det förekommer inga sparkar eller slag i sporten till skillnad i andra närliggande sporter som karate och jujutsu. Det var efter der andra världskriget som sporten fick en stor spridning i västvärlden och idag är sporten till och med en olympisk gren. En utövare av judo kallas judoka och i Sverige finns det ca 15 000 som utöver sporten.

Fäktning
Fäktsporten är indelad i de tre olika grenarna sabel, florett och värja och är även den en gren i de Olympiska Spelen. All modern fäktning tillämpar elektrisk stötmarkering, vilket innebär att stötarna registreras med hjälp av utrustning i vapnen och/eller kläderna. Det är på detta sätt som man räknar poäng i sporten. då det för ögat ibland kan vara svårt att avgöra om man fått till en träff eller ej. Förutom just sabeln är även klädseln viktig i fäktning. Dräkten i sig är till för att skydda utövarna och man bär även mask för ansiktet.

Taekwondo
Den koreanska kampsporten taekwondo utförs stående och lägger stor vikt vid sparkar. Sporten i organiserad form uppkom på 50-talet och har desan år 2000 funnits med som en olympisk gren vid sommar-OS. Det finns ett flertal olika stilar för sporten där International Taekwon-Do Federation (ITF) och World Taekwondo Federation (WTF) har de främsta. I många länder tillhör man endast en av dessa stilar om man tränar taekwondo, men i Sverige enas dessa två genom det Svenska Taekwondoförbundet som är den förening man ansluter sig om man vill börja utöva sporten.

Leave a Reply